Hevostaitojen ja ratsastuksen kurssit

Alkavat kurssit

Keväällä 2022 Terapeuttisen tallin kurssitarjonnan teemana on hevosavusteisen hyvinvointityön tukeminen. 

Kurssitarjonta avaa hyvinvointityötä hevosen kanssa tekeville ja alasta kiinnostuneille mahdollisuuden syventää osaamistaan ja suhdettaan niin hevoseen kuin tekemäänsä työhön. Työ hevosen kanssa on ennen kaikkea hyvään ja kunnioittavaan suhteeseen perustuvaa työtä. Onnistunut asiakasprosessi edellyttää näiden kaikkien suhteiden toimimista. 

Näille kursseille ovat tervetulleita kaikki henkilöt, jotka haluavat syventää osaamistaan ja ymmärtämistään näissä asioissa. Sinun ei tarvitse olla sosiaali- tai hevosalan ammattilainen kursseille osallistuaksesi, vaan kiinnostus aihetta kohtaan riittää vallan hyvin. Erityisvaatimuksista ilmoitamme aina erikseen kurssikohtaisetsi, jos sellaisia jostain syystä on.

Ilmoitamme alkavista kursseistamme myös Facebook-sivuillamme

Luentosarja: Ratsuhevosen hyvinvointi ja kouluttaminen – Anna Kilpeläinen

Hevosten kouluttaja, ratsastuksenohjaaja Anna Kilpeläinen on jo pitkään kouluttanut meidän oman tallin asiakastyötä tekeviä hevosia sekä tallimme ammattilaisia hevosen kouluttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Nyt saamme Annan tänne meille pitämään neljä yleisölle avointa luentoa liittyen ratsuhevosen hyvinvointiin ja kouluttamiseen. 

 

Luentoajat ja teemat

Osa1: Torstai 9.12. klo 18-20: Ratsuhevosen notkeus ja tasapaino

Hevosen kehon tasapainon ja notkeuden kehittäminen on jatkuva tavoite ratsun koulutuksen alkumetreiltä alkaen. Mitä luontevammin ja monipuolisemmin hevonen hallitsee kehoaan, sitä helpompi sen on toimia ratsuna. Tämän ratsastaja havaitsee vaivattomuutena ja miellyttävyytenä ratsastuksessa.

Tämän luentosarjamme aloitusluennon aikana perehdytään hevosen kehon luontaiseen tasapainoon ja joustavuuteen, sekä siihen miten tasapainoa ja notkeutta voidaan kehittää. Tämän lisäksi tutustumme laadukkaaseen tuntumaan ja sen kouluttamiseen.
 
 

Osa 2: Tiistai 18.1. klo 18-20 Kuolaintuntuma perusteellisesti

Luentosarjan toisella luennolla pohditaan mm. aiheita: Mikä tehtävä kuolaintuntumalla on ratsastuksessa ja mitä merkitystä sillä ylipäätään on. Lisäksi käymme läpi kuolaintuntuman kouluttamista ratsastajalle sekä hevoselle. Luennon aikana pureudutaan hieman myös kuolaintuntumaongelmiin ja siihen miten niitä voidaan tunnistaa ja ehkäistä.

 

 

Osa 3: Torstai 17.2.klo 18-20 Hevosen kouluttamisen perusteet

Luentosarjan kolmannella kerralla perehdymme siihen, miten hevonen oppii, miten koulutetaan ja millainen on toimiva koulutustilanne. 

Eläinten oppiminen noudattaa tunnettuja lainalaisuuksia. Kouluttamisen ja oppimisen perusteiden tunteminen on tärkeää jokaiselle hevostenkouluttajalle ja hyödyllistä kaikille hevosihmisille harrastustaustaan katsomatta. Hevoset oppivat ennakoimaan arjessa toistuvia asioita. Oppimiseen vaikuttavat myös mm. hevosen tunteet ja kokemukset. Taitava kouluttaja järjestää hevoselle tilaisuuksia oppia ja saa hevosen työskentelemään innokkaasti. Taustateorian tuntemus antaa lisää mahdollisuuksia ymmärtää, mikä koulutustilanteissa on olennaista, ja näin voi ottaa käyttöön ja kehittää jopa uusiakin menetelmiä, joilla oman hevosystävän oppimista voi edistää. 

Luento perustuu tieteelliseen tutkimukseen eläinten käyttäytymisestä ja oppimisesta ja se sisältää runsaasti arjen esimerkkejä ja sovellusmahdollisuuksia. 

 

Osa 4: Keskiviikko 6.4. klo 18-20 Hevosen pelon vähentäminen kouluttamalla

Luentosarjan viimeinen osa käsittelee hevosen pelkoa ja sitä miten sitä voidaan kouluttamalla vähentää ja jopa ehkäistä. 

Hevonen on luontaisesti hyvin utelias eläin. Saaliseläimenä sille on myös luontaista olla valppaana ja varuillaan. Tämä yhdistelmä saattaa helposti aiheuttaa pelkojen syntymistä. Liian nopeasti esitellyt uudet asiat saattavat säikyttää ja toistuessaan pelot ovat lisäksi riski hevosen terveydelle.  Pelokas ja arka hevonen on myös vaarallinen asiakastyössä.

Tällä luennolla perehdytään mm. siihen, miten kouluttamalla voidaan auttaa hevosta oppimaan pois peloista sekä ennaltaehkäisemään niiden syntyä. Luennolla pohditaan teemoja kuten totuttaminen ja siedättäminen, vastaehdollistaminen ja
tunne-ehdollistumisen hyödyntäminen koulutuksessa.

 

Luentosarjan kouluttaja:  Anna Kilpeläinen, PedaEquest. Anna on hevosten hyvinvointiin ja kouluttamiseen erikoistunut ja vuosia hevosten parissa työskennellyt eläinkouluttaja ja ratsastuksen ohjaaja.

 

Luentojen hinta:

Yhden luennon hinta on 25€ (sis alv)

Kaikki neljä luentoa on yhteensä 80€ (sis alv), mikäli sama osallistuja osallistuu kaikille neljälle luennolle.

Hinnat sisältävät myös kahvituksen. Luennolle otetaan maksimissaan 20 osallistujaa ja tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon. Mikäli ilmoittaudut kaikille neljälle kerralle heti, tulee maksu neljästä kerrasta suorittaa ensimmäisellä kerralla alennetun hinnan vuoksi. Luentomaksu maksetaan paikan päällä joko käteisellä tai kortilla. Mikäli peruutus tapahtuu alle 7 päivää ennen luennon ajankohtaa, peritään luennon maksu täysimääräisenä ja laskutetaan jälkikäteen.

Luentotila: Luontotalo Woimala, Voimavaratila Toiskan ja tallimme pihapiirissä.

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857, viestissä muista mainita luento tai luennot, joille osallistut sekä nimesi, puhelinnumerosi ja osoitteesi.

Tunnetaitoja picaderossa – peruskurssi helmikuu

Kurssiaika: 26.02. – 27.02.2022

Opetusmuoto: Lähiopetus kahtena päivänä, la klo 12 – 18 ja su klo 9 – 15, kellonaikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia ja ne varmistetaan lähempänä.

Kurssin kouluttaja:  Teea Ekola, joka on Terapeuttinen Tallin hevostoiminta- ja avopalveluvastaava, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja, vuorovaikutustyön ammattilainen sekä Ilon Kopseen yrittäjä

Kurssin kuvaus: Tämä picaderokurssi on suunnattu hyvinvointityötä hevosen kanssa tekeville ja tästä näkökulmasta kiinnostuneille henkilöille. Kurssi antaa näkökulmia, tekniikoita ja vinkkejä asiakkaan kanssa toteutettavaan picaderotyöskentelyyn. Kurssin keskiössä on hyvä suhde ohjaajan ja hevosen välillä ja se, miten tämä hyvä suhde tukee työskentelyn onnistumista ja asiakkaan kuntoutumisprosessia. 

Mikä on Picadero?

Yksi tunnetaidon ja kehotietoisuuden keskeinen menetelmä meillä on Picadero-työskentely. Siinä neliön muotoinen aitaus rajataan maneesin keskelle ja sen sisällä hevonen ja osallistuja työskentelevät yhdessä ilman fyysistä kosketusta toisiinsa. Silloin hevonen liikkuu, kääntyy, hidastaa ja pysähtyy ihmisen kanssa muodostamansa suhteen välityksellä. Toiminta koetaan monesti voimauttavaksi ja se kehittää suhdetta ihmisen ja hevosen välillä. 

Kurssin hinta oman tai tallin hevosen kanssa: 250e (sis alv). Hinta sisältää tallin hevosen vuokran tai oman hevosen majoituksen sekä kahvituksen päivän aikana. Ruokailut omakustanteisesti.

Hinta ilman hevosta: 100e (sis alv), joka sisältää teoriaosuuden, osallistumisen ilman hevosta tehtäviin harjoituksiin, sekä käytännön hevosharjoituksen seuraamisen. Lisäksi kahvituksen päivän aikana. Ruokailut omakustanteisesti.

Kurssimaksu maksetaan varauksen yhteydessä, eikä sitä palauteta ilman painavaa syytä (kuten lääkärintodistus), mikäli peruutus tapahtuu maksun jälkeen.

Majoittuminen: Tilallamme on mahdollista majoittua tunnelmallisessa taidetalo Willa Salmelassa. Majoittumisen hinta kurssin yhteydessä on 30€/yöpyminen omilla lakanoilla ja eväillä. Taloon mahtuu yöpymään seitsemän henkilöä. Kolme huonetta on kahden hengen huoneita ja yksi on yhden hengen huone. Talossa on täysvarusteltu keittiö (jääkaappi, hella, kahvinkeitin), wifi, taulutelevisio sekä suihku- ja saunatilat. 

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857

Tunnetaitoja picaderossa – jatkokurssi

Kurssiaika: 02.04.2022

Opetusmuoto: Lähiopetus yhtenä päivänä, la klo 12 – 18, kellonaikoihin saattaa tulla pieniä muutoksia ja ne varmistetaan lähempänä.

Kurssin kouluttaja:  Teea Ekola, joka on Terapeuttinen Tallin hevostoiminta- ja avopalveluvastaava, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja, vuorovaikutustyön ammattilainen sekä Ilon Kopseen yrittäjä

Kurssin kuvaus: Tämä picaderokurssi on suunnattu niille, jotka ovat jo käyneet picadero-peruskurssin. Tällä kurssilla ymmärrystä ja taitoja syvennetään entisestään ja hevosenkanssa tehtävä työskentely on keskiössä. Päivän aikana voidaan myös käydä läpi sellaisia asioita, joita on ilmennyt peruskurssin jälkeen. Tämänkin kurssin keskiössä on hyvä suhde ohjaajan ja hevosen välillä ja se, miten tämä hyvä suhde tukee työskentelyn onnistumista ja asiakkaan kuntoutumisprosessia. 

Kurssin hinta oman tai tallin hevosen kanssa: 130e (sis alv). Hinta sisältää tallin hevosen vuokran tai oman hevosen majoituksen, sekä kahvituksen päivän aikana. Ruokailut omakustanteisesti.. Hevosen kanssa työskentely on tällä kurssilla merkittävässä roolissa, joten kuunteluoppilaspaikkoja ei ole. 

Kurssimaksu maksetaan varauksen yhteydessä, eikä sitä palauteta ilman painavaa syytä (kuten lääkärintodistus), mikäli peruutus tapahtuu maksun jälkeen.

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857

Maastotaidot asiakastyön välineenä 

Kurssiaika: 03.04.2022

Opetusmuoto: Lähiopetus yhtenä päivänä, noin klo 9 – 15, kellonajat varmistetaan lähempänä

Kurssin kouluttaja:  Teea Ekola, joka on Terapeuttinen Tallin hevostoiminta- ja avopalveluvastaava, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja, vuorovaikutustyön ammattilainen sekä Ilon Kopseen yrittäjä

Kurssin kuvaus: Tällä kurssilla perehdytään siihen, miten maastossa tehtävillä pienillä tehtävillä voidaan tukea asiakkaan sosioemotionaalista kuntoutusprosessia. Maastotaidoilla hyvinvointityössä tarkoitetaan niin pihaympäristössä tehtäviä kuin maastoonkin suuntautuvia yksinkertaisia maastotaitotehtäviä, kuten pujottelua, tasoeroilla kulkemista, puomien ja pienten esteiden ylittämistä sekä muuta toimintaa, jossa asiakkaalta vaaditaan ihan erilaista keskittymistä, kehonhallintaa, tunne- ja kommunikointitaitoja kuin tasaisella alustalla tapahtuvassa työskentelyssä. Tehtävien tarkoitus on kuntouttaa ja tarjota asiakkaalle oppimisen mahdollisuuksia ja näitä asioita tarkastelemme kurssin aikana reflektiivisesti konkreettisten harjoitusten kautta.

Kurssin hinta : 130e (sis alv), sisältää teoriaosuuden, sekä käytännön hevosharjoitukset tallin hevosen kanssa, sekä kahvituksen päivän aikana. Ruokailut omakustanteisesti.. 

Kurssimaksu maksetaan varauksen yhteydessä, eikä sitä palauteta ilman painavaa syytä (kuten lääkärintodistus), mikäli peruutus tapahtuu maksun jälkeen.

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857

Asiakastyöhevosen työnohjaus ja palautumisen tukeminen

Kurssiaika: 22.05.2022

Opetusmuoto: Lähiopetus yhtenä päivänä, noin klo 9 – 15, kellonajat varmistetaan lähempänä

Kurssin kouluttaja:  Teea Ekola, joka on Terapeuttinen Tallin hevostoiminta- ja avopalveluvastaava, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kouluttaja, vuorovaikutustyön ammattilainen sekä Ilon Kopseen yrittäjä

Kurssin kuvaus: Tällä kurssilla perehdytään siihen, miten asiakastyötä tekevän hevosen hyvinvointia ja palautumista voidaan parhaiten tukea. Asiakastyötä tekevän hevosen työ voi olla hyvin kuormittavaa vaihtuvien ihmisten ja heidän käytöksen, sekä eritasoisten tunnetaitojen ja oppimiskyvykkyyden kanssa. Hevosen yksilölliset piirteet myös vaikuttavat kuormittumiseen: toiset hevoset myös kuormittuvat ihmisten mukanaan tuomasta tunnetaakasta tai poissaolevasta tilasta toisia paljon enemmän. 

Tällä kurssilla lähtökohtana on se, miten me voimme varmistaa hevosen jaksaminen ja työstä palautuminen. Pohdimme myös sitä, millä kriteereillä hevosen jaksamista voidaan arvioida. Osa päivästä sisältää teoriaa hevosen hyvinvointiin, stressiin ja rentoutumiseen, lajityypillisiin tarpeisiin sekä seeking-järjestlmän aktivointiin liittyen. Toinen osa päivästä tehdään käytännön harjoituksia hevosten kanssa.

 

Kurssin hinta : 130e (sis alv), sisältää teoriaosuuden, sekä käytännön hevosharjoitukset tallin hevosen kanssa, sekä kahvituksen päivän aikana. Ruokailut omakustanteisesti.

Kurssimaksu maksetaan varauksen yhteydessä, eikä sitä palauteta ilman painavaa syytä (kuten lääkärintodistus), mikäli peruutus tapahtuu maksun jälkeen.

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857

Käynnissäolevat ja menneet kurssit

Hyvinvointipalvelussa työskentelevän hevosen kouluttaminen ja hyvinvointi

Kurssiaika: 16.10.2021 – 19.02.2022

Opetusmuoto: Monimuotoinen. Kurssi sisältää kolme lähiopetuspäivää  (16.10. ja 11.12.2021, sekä 19.2.2022) ja näiden lisäksi ohjattuja webinaareja (3 krt/2,5h) ja itsenäisiä verkko-opintoja joka viikko. Kurssiin sisältyy runsaasti lähteitä ja materiaalia itsenäiseen opiskeluun.

Kurssin kouluttaja:  Anna Kilpeläinen, PedaEquest. Anna on hevosten hyvinvointiin erikoistunut ja vuosia eläinten, etenkin hevosten, parissa työskennellyt eläinkouluttaja ja ratsastuksen ohjaaja.

Kurssin tavoitteet: Oppia ymmärtämään hevosen lajityypilliset käyttäytymistarpeet, hyvinvoinnin periaatteet ja hevosen oppimisen peruselementit. Oppia koulutustekniikoita, joita tarvitaan etenkin hyvinvointityötä tekevän hevosen kouluttamisessa. Oppia suunnittelemaan, kouluttamaan ja arvioimaan oman hevosen kehitystä ja kelpoisuutta hyvinvointityöhön.

Kurssin hinta: 700€ (sis.alv), varausmaksu 200€ maksetaan varauksen yhteydessä, eikä sitä palauteta mikäli peruutus tapahtuu maksun jälkeen.

Ilmoittautumiset: Teea Ekolalle, teea@terapeuttinentalli.fi tai 050 587 5857

 

Kurssin sisältö

Kurssilla perehdytään hevosen lajityypilliseen käyttäytymiseen, hyvinvointitekijöihin ja lajille ominaiseen oppimiseen nykyaikaiseen eläinten käyttäytymistieteeseen perustuen. Kurssin aikana perehdytään siihen, miten nämä seikat vaikuttavat etenkin hyvinvointityötä tekevään tai työtä aloittamassa olevaan hevoseen, sen ohjaamiseen ja kouluttamiseen. Kurssilla opetellaan kouluttamisen perustekniikoita ja hevosen käyttäytymisen sekä osaamisen arviointia.

Lähipäivät toteutetaan Terapeuttisella Tallilla, jonka hevoset ja työntekijät ovat hyvinvointi- ja vuorovaikutusalan ammattilaisia, sekä ympäristö on täysin hyvinvointipalvelujen tuottamiselle tarkoitettu.  Päivien aikana keskitytään käytännön harjoituksiin, jotka sisältävät erilaisia havainnointi- ja työskentelyharjoituksia hevosten kanssa. 

Kurssin aikana osallistuja tekee omatoimisesti annettuja harjoituksia työparihevosensa kanssa ja suunnittelee juuri kyseisen hevosen kouluttamiseen tavoitteet ja suunnitelman, jota kurssin aikana toteutetaan.

Refkeltiivisyys ja oman osaamisen arviointi ovat suuressa roolissa koko koulutusta.

Hyvinvointi ja vuorovaikutus

Toiskan Terapeuttisella Tallilla on hevosten oloihin ja hyvinvointiin kiinnitetty erityistä huomiota, ja niitä on kehitetty tutkimuksiin pohjautuen viimeisen kymmenen vuoden aikana hyvin aktiivisesti. Voit tutustua lähemmin ajatuksiimme hevosten hyvinvointiin liittyen Hevostietous-sivun alta. Siellä on kerrottu tarkemmin myös mm. hevosen luonnollisia käyttäytymistarpeita edistävistä tarhausjärjestelyistämme, hevosen luonnollisesta liikkumistarpeesta, hevostemme kouluttamisesta ja pyöreästä Pegasos-hallista.

Hevosten lajityypillisiin tarpeisiin liittyen pidämme mielellämme  räätälöityjä koulutuksia sekä esittelemme omia ratkaisujamme ja toimintaamme. Jos esimerkiksi teillä on omalla tallillanne Paddock-paradisen tyyppinen tarhausjärjestelmä tai sosiaalipedagogisen hevostoiminnan palvelujen tuottaminen suunnitteilla.

Kysy lisää koulutuksista ja teemapäivistä Teealta.

Meillä vierailevia kouluttajia

Meillä vierailevat säännöllisesti mm. seuraavat hevosalan ammattilaiset ja kouluttajat: 

  • Anna Kilpeläinen, PedaEquest. Teemoina mm. eettisesti kestävät ratsastus- ja hevostenkoulutus-menetelmät. Anna kouluttaa paljon myös oman tallimme asiakastyötä tekeviä hevosia.
  • Noora Ehnqvist, teemana mm. ratsastajan kehotietoisuus.
  • Judith Cross- Strehlke, Centered Riding- valmentaja. Teemoina mm. yhdessä hevosen kanssa rentoutuminen ja ratsastajan istunnan merkitys liikeeseen ja tasapainoon.
  • Katariina Alongi, Coaching with Connection. Istuntakeskeistä biomekaniikkaan perustuvaa ratsastuksenopetusta, lajienvälisen vuorovaikutuksen kehittämistä