Pyörömaneesi

Pegasos -halli, meidän pyörömaneesimme

Pyöreä maneesi on sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan hyvin soveltuva tila, sillä jo pyöreä muoto on itsessään ihmistä rauhoittava. Pyöreä muoto kuvastaa myös yhtenäisyyttä ja tasapainoa, joita maneesissa työskennellessä usein haetaankin. Pyörömaneesi on myös soveltuva monenlaiseen muuhunin ratsastamiseen ja maastatyöskentelyyn.

Terapeuttisen tallin maneesi on riittävän suuri siihen, että tila on turvallinen ja sekä osallistujalla että hevosella on tilaa väistää toisiaan. Toisaalta se on myös riittävän pieni ja intiimi herkille kohtaamisille ja erilaisten tunnetilojen käsittelylle. Maneesin katon materiaali suodattaa valon pehmeästi ja myös valaistus saadaan pyöreään maneesiin tasaisesti, ilman varjokohtia.

 

Maneesin ominaisuudet

Terapeuttisen tallin Pegasos -halli on pohjaltaan yhteensä 600m2 halkaisijan ollessa 27,60 metriä. Halli on siis perinteistä ja useimmille tuttua pyöröaitausta merkittävästi suurempi kooltaan. Tämä mahdollistaa monenlaisen työskentelyn ja hallin sisään rakennettavat erilaiset tehtävät ja aitaukset (kuten edellä mainittu Picadero). 

Pyörömaneesimme pohjamateriaaliksi on valittu hiekan ja saven sekoitus, joka on kehitetty varta vasten hevosmaneesien pohjamateriaaliksi. Säännölliset lanaukset ja kastelu tarvittaessa pitävät pohjan kunnossa.

 

Pyöreä maneesirakennus Koskenkorvalla

Maneesin käyttö

Me käytämme maneesia ensisijaisesti sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa tunne-ja kehotyöskentelyyn, mutta se mahdollistaa myös erilaiset hevosten koulutustilanteet, jossa on tärkeää että ympäristön häiriöt ovat minimoitu. Näin keskittyminen ja oppiminen paranee sekä hevosella että ihmisellä. Pyörömaneesissa työskennellään myös silloin jos sää ei ole sopiva kentällä työskentelyyn.

Pyöreä muoto mahdollistaa sen, ettei kumpilaan: hevonen tai osallistuja, tule ajetuksi nurkkaan – ei fyysisesti eikä henkisesti. Aina löytyy tila johon liikkua. Kokonsa vuoksi maneesissa voi myös ratsastaa normaalisti useammankin ratsukon voimin. 

Yksi tunnetaidon ja kehotietoisuuden keskeinen menetelmä meille on Picadero-työskentely. Siinä neliön muotoinen aitaus rajataan maneesin keskelle. Neliön sisällä hevonen ja osallistuja työskentelevät yhdessä ilman fyysistä kosketusta toisiinsa. Silloin hevonen liikkuu, kääntyy, hidastaa ja pysähtyy ihmisen kanssa muodostamansa suhteen välityksellä. Toiminta koetaan monesti voimauttavaksi ja se kehittää suhdetta ihmisen ja hevosen välillä.

Maneesi moninaisena tilana

Maneesi toimii ratsastus- ja maastatyöskentelyn lisäksi myös moneen muuhun tarkoitukseen: onpa siellä käynyt kuorokin esiintymässä! Siinä miten ja mihin kaikkeen maneesia voi hyödyntää, on vain mielikuvitus rajana!

Maneesimme on myös vuokrattavissa ulkopuoliseen käyttöön ja tästä voi kysyä tarkemmin Teealta.